Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Σακίδιο στην πλάτη κι έφυγες!



Μετράς πια αντίστροφα για τις πολυπόθητες διακοπές σου και ξαφνικά αγχώνεσαι. Τι θα πάρεις μαζί; Θα χωρέσουν στη βαλίτσα; Πώς θα ζυγίσεις τις αποσκευές σου για να είσαι σίγουρος πως δεν έχεις ξεπεράσει το όριο και βρεθείς να πληρώνεις μετά κερατιάτικα;

Προσπαθείς λοιπόν να κάνεις μια λίστα. Γράψε-γράψε γεμίζεις μια σελίδα. Μπάστα φιλαράκι μου. Ξεφεύγεις. Ξανακοίτα τη λίστα σου και άρχισε να διαγράφεις όσα δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Φέτος θα γίνεις backpacker.

Αρνήσου τη βαλίτσα σου, πάρε ένα ταξιδιωτικό σακίδιο πλάτης και βγες στον κόσμο να τον εξερευνήσεις, χωρίς περιττά βάρη.

Το backpacking είναι ένας τρόπος για να κάνεις ανεξάρτητα διεθνή ταξίδια χαμηλού κόστους. Αν αποφασίσεις να το δοκιμάσεις, χρειάζεσαι ένα σακίδιο που μεταφέρεται εύκολα σε μεγάλες αποστάσεις και για αρκετά μεγάλες χρονικές περιόδους, γιατί πέραν όλων των άλλων, το backpacking ενδείκνυται για όσους θέλουν το ταξίδι τους να κρατήσει περισσότερο.

Αυτό συμβαίνει γιατί συνδυάζεται με τη χρήση πολλών μέσω μεταφοράς- χωρίς όμως τη δυσκολία στη μεταφορά πολλών αποσκευών- και τη χρήση hostels. Μάλιστα όλα αυτά συνδεδεμένα με την όρεξη και το ενδιαφέρον να γνωρίσεις τους ντόπιους και όχι μόνο να δεις τα αξιοθέατα. Κι αν είσαι τυχερός όλο και κάποιο κέρασμα θα πάρεις!

Το μόνο που πρέπει να προσέχεις ιδιαιτέρως κατά την προετοιμασία του σακιδίου σου, είναι να μην κουβαλάς μαζί σου πράγματα αιχμηρά και υγρά, που μπορεί να κατασχεθούν όταν περνάς από έλεγχο στο αεροδρόμιο.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξεις καλά, αν αποφασίσεις να δοκιμάσεις την εμπειρία, είναι να σχεδιάσεις καλά το ταξίδι πριν την αναχώρησή σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε το διαδίκτυο είτε κάποιον ταξιδιωτικό οδηγό, από τους πολλούς που κυκλοφορούν.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, το backpacking, (όπως και διάφοροι άλλοι εναλλακτικοί τρόποι για να ταξιδεύει κανείς) δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Στα ταξίδια μου όμως, ειδικά στα hostels, συνάντησα πολλούς ανθρώπους που με 5 αλλαξιές στο σακίδιό τους γύρισαν τουλάχιστον 10 χώρες. Τα ρούχα τους όλα είναι πλύνε-βάλε και όταν τα παπούτσια λιώνουν πια από το πολύ περπάτημα, απλώς τα αντικαθιστούν.

Για να μη σε πιάσουν αδιάβαστο, μάθε πως το backpacking στη σύγχρονή μορφή του ανιχνεύεται τις δεκαετίες ’60- ’70, με το Hippie trail, το οποίο αργότερα ακολούθησε τον Δρόμο του Μεταξιού (Silk Road). Για την ακρίβεια υπάρχουν κάποιοι backpackers που θέλουν να ξαναδημιουργήσουν αυτό το ταξίδι, αλλά με έναν πιο άνετο τρόπο. Άλλωστε πια υπάρχουν και οι δυνατότητες.

Τι γίνεται όμως με τις τεχνολογικές επιταγές των καιρών, που έχουν προκαλέσει σε όλους την συνήθεια και την ανάγκη να μπορούν να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιούν smartphones, tablets, laptops και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές; Όλα αυτά είναι πρόσθετο βάρος, γι’ αυτό η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και υπάρχουν πια πολύ ελαφριές συσκευές.

Εκεί όμως περνάμε από το backpacking στο flashpacking, μια νέα τάση, που πάει με τα νερά μας. Αν θέλετε να γίνετε πραγματικοί backpackers και να απολαύσετε το ταξίδι σας στο έπακρο, κρεμάστε τη φωτογραφική σας στον λαιμό σας, πάρτε μαζί και το τηλέφωνό σας (που μπορεί να σας κρατήσει και συνδεδεμένους με τον διαδικτυακό κόσμο) και ξεκινήστε για να αδράξετε την ημέρα.

Άλλωστε κάτι πολύ σημαντικό σχετικά με το backpacking είναι ότι έχει μια αίσθηση αυθεντικότητας (έτσι θα έπρεπε τουλάχιστον). Διότι δεν είναι μόνο διακοπές, είναι ένα μέσο εκπαίδευσης. Αποζητάει από τον ταξιδιώτη να γνωρίσει πραγματικά τον προορισμό του και όχι να κάνει ό,τι επιτάσσουν οι συμβατικές διακοπές και ο μαζικός τουρισμός.

Μέχρι πρότινος θα συναντούσες κυρίως νέους ταξιδιώτες, που μόλις έχουν τελειώσει το σχολείο και πριν μπουν στα πιο βαθιά νερά του πανεπιστημίου, βγαίνουν εκεί έξω να γνωρίσουν τον κόσμο. Σταδιακά όμως το ηλικιακό φάσμα μεγαλώνει συναντώντας και ανθρώπους γύρω στα 30- 40 να ταξιδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μόνο με ένα σακίδιο πλάτης, συνήθως σε ένα διάλειμμα από την καριέρα τους.

Αν πλέον το σκέφτεστε σοβαρά να δοκιμάσετε και αυτή την εμπειρία και ρωτήσετε διάφορους γύρω σας την άποψή τους, να είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε και αρνητικές κριτικές. Αυτές πηγάζουν κυρίως από την εποχή του hippie trail. Όμως όσο το backpacking γίνεται τάση, τόσο βελτιώνεται και η αντίληψη των backpackers.

Αξίζει λοιπόν να το δοκιμάσετε, και θα ήταν πραγματικά ευχάριστο αν κάποια στιγμή γινόταν πιο διαδεδομένο και στην Ελλάδα. Θα ήταν ωραίο κάθε άνθρωπος να μπορούσε να κάνει τουλάχιστον ένα μεγάλο ταξίδι έστω μια φορά στη ζωή του, ιδιαίτερα αν είναι σε μικρή ηλικία που έχει περισσότερες αντοχές και όρεξη.

Το backpacking προσφέρεται γι’ αυτό, μειώνοντας το κόστος. Δοκίμασέ το σαν αυθεντικός backpacker χωρίς ενδοιασμούς και φόβους και θα είσαι πια ένας ταξιδιώτης με αυθεντικές εμπειρίες και όχι απλώς εικόνες αξιοθέατων αποτυπωμένες στην ψηφιακή σου.

Βρες περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Hippie_trail

Πρώτη δημοσίευση: www.mindthetrap.gr