Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

10 πλην 1 απίστευτες εμπειρίες που μπορείς να έχεις δωρεάν σε όλο τον κόσμο

Ο κόσμος μπορεί να είναι ένα ακριβό μέρος. Και ανάμεσα στο να πληρώνεις για τις πτήσεις, και στο να σιτίζεσαι καθημερινά, το να ταξιδεύεις ανά τον κόσμο μπορεί να γίνει απίστευτα ακριβό. Το διαδίκτυο έχει σίγουρα βάλει τα δυνατά τουγια να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα, ενώ ταξιδεύεις,  αλλά συχνά αυτό σημαίνει πως θα κάνεις κάποιες λιγότερο συναρπαστικές θυσίες - όπως να μοιραστείς ένα δωμάτιο hostel σε στιλ κοιτώνα με 24 μεθυσμένους Αυστραλούς έφηβους, αντί να πάρεις τη δική σου σουίτα ξενοδοχείου, ή το να πάρεις ένα ξεχαρβαλωμένο, επικίνδυνο λεωφορείο μέσα από τα βουνά, αντί για μια πολυτελή κουκέτα σε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας.
Αλλά δεν έχουν όλες οι οικονομικά προσιτές εμπειρίες μειωμένο συντελεστή. Εδώ είναι μερικές από τις πιο cool εντελώς δωρεάν εμπειρίες που μπορείς να έχεις σε όλο τον κόσμο.




Πάρε το Ferry του Staten Island.


Μερικές από τις καλύτερες θέες του ορίζοντα τις Νέας Υόρκης και του Αγάλματος της Ελευθερίας μπορεί κανείς να τις δει από το ταπεινό Ferry του Staten Island, το οποίο ταξιδεύει πέντε μίλια από τους πλέον ξεχασμένους και παραμελημένους Δήμους της Νέας Υόρκης, του Staten Island, μέχρι το Manhattan. Το πλοίο λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο και είναι εντελώς δωρεάν, και η θέα του Αγάλματος της Ελευθερίας είναι κυριολεκτικά η καλύτερη θέα που πρόκειται να δεις.

Επισκέψου τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Photo: Dennis Jarvis

Θα σας κοστίσει λίγο να μπείτε στην περίφημη Καπέλα Σιξτίνα, αλλά η Βασιλική του Αγίου Πέτρου από μόνη της είναι μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες στον κόσμο. Είναι, επίσης, κυριολεκτικά η μεγαλύτερη εκκλησία, και διαθέτει έργα με μερικών από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Μιχαήλ Άγγελου. Ένα από τα πιο διάσημα έργα του, το Pieta, είναι ακριβώς δίπλα στην είσοδο.

Επισκέψου το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης.


Είναι δωρεάν μόνο εάν καταφέρεις να κρατηθείς και να μην αγοράσεις τίποτε, αλλά δεν κοστίζει τίποτα να περπατήσεις μέσα από μία από τις πιο διάσημες αγορές του κόσμου. Είναι κυριολεκτικά ο τουριστικούς προορισμούς που έχει δεχτεί τους περισσότερους επισκέπτες, με σχεδόν 92 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, και είναι πραγματική συγκίνηση το να περπατήσεις εκεί μέσα: έχει πάνω από 3.000 καταστήματα γύρω από τους 61 σκεπαστούς δρόμους, και λειτουργεί εδώ και σχεδόν 600 χρόνια.

Παρακολούθησε την παράσταση φωτός στον ορίζοντα του Χονγκ Κονγκ


Κάθε βράδυ σαν ρολόι στις 20:00, και στις δύο πλευρές του λιμανιού Victoria του Χονγκ Κονγκ, 47 κτίρια παίρνουν μέρος σε μια παράσταση φωτός και ήχου, διάρκειας 14 λεπτών, το οποίο ονομάζεται "Η συμφωνία των φωτών" (Symphony of Lights).  Η θέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή, και ένας από τους παγκοσμίως πιο εκθαμβωτικούς ορίζοντες γίνεται ακόμα πιο τρελός. Μπορείς να την παρακολουθήσεις από όπου θέλεις.

Πήγαινε στο Full Moon Rave.

Photo: Wikimedia

Το θρυλικό Full Moon Party στο Ko Pha Ngan, στην Ταϊλάνδη, έχει ελεύθερη είσοδο. Προοριζόμενο κυρίως για τουρίστες που παρτάρουν, το μηνιαίο πάρτι, που γίνεται τη νύχτα της πανσελήνου, είναι διαβόητο για τα ναρκωτικά, τον χορό, το αλκοόλ και γενικά τις ακολασίες. 

Κάνε έναν περίπατο στο βουνό Table.


Η Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική, είναι χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου. Η θέα της πόλης από το Table Mountain δεν υστερεί από καμία άλλη. Και ενώ μπορείς να πληρώσεις για να πάρεις μια γόνδολα προς την κορυφή, μπορείς επίσης να ασκηθείς κάνοντας τη διαδρομή με τα πόδια. Μόλις είσαι στην κορυφή, θα είσαι σε θέση να δεις την πόλη και τον ωκεανό να απλώνονται κάτω σου. 

Σέρφαρε στο Σίδνεϊ.

Photo: Avilasal

Είναι μία από τις πιο γνωστές πόλεις για σερφ στον κόσμο, και οι παραλίες είναι ελεύθερες. Βέβαια, μπορεί να μην έχεις σανίδα του surf, αλλά δανείσου μια από έναν φίλο ή απλά σερφάρε με το σώμα και θα είσαι σε θέση να απολαύσεις μια από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου χωρίς καθόλου έξοδα. Εύφημη μνεία στη Copacabana στο Ρίο, η οποία είναι επίσης δωρεάν.

Δες την  Κρατική Όπερα της Βιέννης σε μια Jumbotron.

Photo: Steve Collis

Πήγαινε τη σωστή εποχή του έτους (Απρίλιο έως Ιούνιο και ξανά τον Σεπτέμβριο) και τα παγκοσμίως διάσημα, πολύ ακριβά έργα Κρατικής Όπερας της Βιέννης παίζουν δωρεάν για το κοινό σε μια τεράστια οθόνη που μετράει 50 πόδια. 

Δες το Βόρειο Σέλας.

Photo: Chris

Την περίοδο του χειμώνα, κατευθύνσου βόρεια, βρες ένα μέρος που να είναι σκοτεινό, μακριά από τα φώτα της πόλης και περίμενε κατά τη διάρκεια των μακριών νυχτών με ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα. Έπειτα, δες το μεγαλύτερο σόου φωτός του κόσμου, εντελώς δωρεάν. Πιθανώς το πιο cool (όχι δωρεάν) μέρος για να το δεις είναι σε ένα γυάλινο ιγκλού στη Φινλανδία στο Kakslauttanen Resort, αλλά μπορείς επίσης να δεις όμορφες, χωρίς αμοιβή παραστάσεις στην Ισλανδία, τον Καναδά, την Αλάσκα, τη Ρωσία, τη Σκωτία, και λίγο πολύ σε οποιαδήποτε άλλη χώρα κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Από τον Matt Hershberger
Μετάφραση: Κουρούπη Μαριάννα

















4 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που έχω δει το παζάρι στην Κωνσταντινούπολη και τα φώτα στο Χονγκ Κονγκ απο κοντά! Καλό βραδάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο μα πόσο θα ήθελα να τα κάνω όλα αυτά που τόσο ωραία περιγράφει η ανάρτηση... Αλλά μάλλον όνειρα θερινής νυκτός θα παραμείνουν...
    (Άργησα αλλά σου ήρθα όπως βλέπεις! Μ' αρέσει το blog σου. Καλή συνέχεια!)
    Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την κοριτσάρα. Όλα είναι θέμα προγραμματισμού, και αν ακόμα δε δεις όσα είναι στη λίστα, υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα να δεις. Αρκεί να το θέλεις και να θέσεις στόχο. :) Σε ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια! :)

      Διαγραφή