Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ελεύθερο κάμπινγκ: τόλμησέ το!


Σαν το ελληνικό καλοκαίρι, πουθενά. Έχουμε μάθει στον ήλιο και τις όμορφες παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε εύκολα σε κάτι λιγότερο. Οι διακοπές μας είναι κάτι που σκεφτόμαστε όλο τον χειμώνα, μόνο που φέτος δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για ξενοδοχείο, ούτε καν για ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ξενοδοχείο τα αστέρια λοιπόν. Κάνε κάτι ξεχωριστό φέτος. Γίνε λίγο ριψοκίνδυνος. Με μια καλή έρευνα από τον υπολογιστή θα βρεις πολλές παραλίες ιδανικές για ελεύθερο κάμπινγκ. Δεν κοστίζει τίποτα και η εμπειρία είναι ανεπανάληπτη.
Μην αγχώνεσαι για τον εξοπλισμό εάν δεν έχεις ήδη. Σίγουρα θα βρεθεί κάποιος φίλος ή γνωστός, που θα έχει τα απαραίτητα.Ζήτησέ του να σου τον δανείσει για λίγες ημέρες και που ξέρεις μπορεί να καταλήξετε να κάνετε διακοπές μαζί, ενισχύοντας την γνωριμία σας με μοναδικές, ξέγνοιαστες εμπειρίες.
Αν πάλι κανείς δεν έχει εξοπλισμό, κυνήγησε μερικές προσφορές και με ελάχιστα ευρώ θα έχεις ο, τι χρειάζεσαι. Άλλωστε το κάμπινγκ είναι κάτι που σίγουρα το κάνεις με παρέα, έτσι μπορείτε να μοιραστείτε τα έξοδα και έχετε εξοπλισμό που θα μείνει και για την επόμενη φορά.
Βρίσκεις λοιπόν σκηνή, στρώματα, τρόμπα, ψυγειάκι, προμηθεύεσαι τρόφιμα και πάγο και ξεκινάς για την φετινή σου περιπέτεια. Αυτό που ίσως δε θα ήθελες να ακούσεις, είναι πως όταν φτάσεις πρέπει να κουβαλήσεις τα πάντα στο σημείο που θα κατασκηνώσεις. Όταν όμως κατέβεις από το αμάξι και αντικρίσεις την ομορφιά της παραλίας που απλώνεται μπροστά σου φιλόξενη, τα ξεχνάς όλα.
Πόσο μάλλον όταν τελειώσεις και το στήσιμο και πας για την πρώτη βουτιά. Βλέπεις το «σπίτι» σου μερικά μέτρα πιο πέρα και ξέρεις ότι το μόνο που θα κάνεις σε αυτές τις διακοπές θα είναι βουτιές στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία. Δε θα χρειάζεται καν να περπατήσεις πάνω από 100 μέτρα για να δροσιστείς. Η θάλασσα είναι εκεί. Τόσο κοντά σου.
Μπορείς να αράξεις εκεί που σκάει το κύμα. Θα έχεις δίπλα σου το ψυγειάκι με τις παγωμένες μπύρες. Η θάλασσα θα φλερτάρει με το σώμα σου και θα σε δροσίζει μέχρι να αποφασίσεις να ψηθείς από τον ήλιο, ξαπλωμένος σαν τον Πάτρικ, τον φίλο του Μπομπ Σφουγγαράκη, λίγο πιο ψηλά, εκεί που το κύμα δε μπορεί να σε φτάσει.
Το βράδυ, θα πέσει η πείνα και θα αρχίσετε με την παρέα σου να ζηλεύετε τους άλλους που έχουν αρχίσει την μάσα. Ελπίζω να έχετε προμηθευτεί πράγματα που δε χαλάνε μέσα στον πάγο. Οι λίγο πιο έξυπνοι και πιο υπεύθυνοι, θα έπαιρναν μαζί τους και μερικά κάρβουνα, να ανάψουν μια μικρή ελεγχόμενη φωτιά, να ψήσουν κάνα κοψίδι. Ζείτε που ζείτε την περιπέτεια, κάντε το ολοκληρωμένα. Αλλά προσοχή: δεν αφήνουμε ποτέ τη φωτιά χωρίς να την επιβλέπουμε και όταν τελειώσουμε τη σβήνουμε και μαζεύουμε τυχόν υπολείμματα από την άμμο. Δεν αφήνουμε σκουπίδια στην παραλία, γιατί εμείς θα τα πατήσουμε την επομένη ή θα κολυμπήσουμε παρέα τους στη θάλασσα.
Ξέρω ότι μπορεί να φοβάστε το κάμπινγκ, γιατί είναι πλέον παράνομο. Εκεί φτάσαμε δυστυχώς, να γίνει παράνομο κάτι τόσο όμορφο κι αυτό μόνο και μόνο για να αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε να αφήνουμε τα λεφτά μας στα ξενοδοχεία ή επειδή κάποιοι ασυνείδητοι δεν ήταν αρκετά υπεύθυνοι ώστε να μην αφήνουν το μέρος όπως το βρήκαν, δείχνοντας σεβασμό στο περιβάλλον.
Και είναι κρίμα να θεωρείται πλημμέλημα κάτι τόσο όμορφο. Πόσες παρέες δημιουργήθηκαν και δέθηκαν μέσα από το κάμπινγκ, που δίνουν ακόμα το ετήσιο ραντεβού τους και κινούν να ανακαλύψουν κι άλλες απόμερες παραλίες. Να πιουν τις μπύρες τους παρέα, γύρω από μια φωτιά με τα αντικουνουπικά να καίνε και τον Γιάννη να παίζει αγαπημένα κομμάτια στην κιθάρα.
Όλοι ανέμελοι με το μαλλί τζίβα από την αλμύρα, οι κοπέλες με τα αεράτα παρεό τους και από πάνω τα φούτερ των ανδρών της παρέας που παρ’ όλο που τους τα 'λεγαν να πάρουν κι εκείνες φούτερ, εν τέλει πρόσφεραν τα δικά τους.
Χωρίς πουκάμισα εκείνοι, χωρίς μέικ-απ αυτές, αυθεντικοί και απαλλαγμένοι από κώδικες ντυσίματος και ανησυχία για το αν θα μπουν στα βραδινά νάιτ κλαμπς, όπου θα στέκονται σαν τις σαρδέλες κρατώντας ένα ακριβό ποτό στο ένα χέρι και προσπαθώντας να μην πέσουν κάτω από το στριμωξίδι.
Και το πρωί, ξυπνάνε με το πρώτο φως, κάνουν μια βουτιά για να ξυπνήσουν κι έπειτα χτυπάνε την φραπεδιά κι αράζουν στα καρεκλάκια τους, βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει. Το πρωινό ξύπνημα ποτέ δε τρομάζει έναν καμπίστα, γιατί δεν έχει τίποτα να κάνει όλη μέρα. Θα κοιμηθεί και πάλι, στα ενδιάμεσα διαλείμματα από το φλερτ με τα κύματα. Και μετά θα 'ρθει πάλι το δειλινό και θα βλέπουν τον ήλιο να αργοσβήνει μέσα στο νερό και να τους καληνυχτίζει.
Έδωσε την θέση του στο φεγγάρι, είναι ώρα για κιθαρίτσα, βραδινό μπανάκι και ιστορίες τρόμου. Τα γέλια της παρέας θα γαργαλήσουν ασυναίσθητα τα αυτιά του ηλίου κι έτσι το πρωί θα τους υποδεχτεί πάλι χαμογελαστός.
Κι αν ακόμα το σκέφτεστε και φοβάστε μένει μόνο να το δοκιμάσετε για να πειστείτε. Όσον αφορά το νομικό κομμάτι η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου (Ν.2160/93 ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις, παρ. 12, αρθ. 4). Τις υπόλοιπες ώρες κανείς δε μπορεί να σας κάνει τίποτε. Επίσης, σε περίπτωση που όντως σας επισκεφθεί κάποιος αστυνομικός, μόνη νόμιμη αντίσταση που μπορείτε να κάνετε είναι να μη βγείτε από τη σκηνή και να μην τους αφήσετε να μπουν μέσα. Η σκηνή θεωρείται κατοικία, καλύπτεται από άσυλο (άρθρο 9 παρ. 1 εδ. α του Συντάγματος) και η είσοδος αστυνομικού οργάνου επιτρέπεται μόνο με ένταλμα.
Για περαιτέρω απορίες σχετικά με τη νομοθεσία περί ελεύθερου κάμπινγκ επισκεφθείτε τοhttp://freecampgr.blogspot.gr/p/blog-page.html
Πρώτη δημοσίευση: www.mindthetrap.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου