Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Το swing κατακτά (ξανά) την Αθήνα

Τα κορίτσια με τα πουά φορέματα και τις κορδέλες στα μαλλιά, οι καβαλιέροι τους και η Πέννυ Μπαλτατζή αρχίζουν τις φιγούρες


Φωτογραφία: Θέμος Ρίζος

Οι Athens Boogie και η Πέννυ Μπαλτατζή μας ξεναγούν στον κόσμο του αθηναϊκού swing, που ανθίζει - και δεν είναι απλώς μια παλιά μόδα που νεκραναστήθηκε. Τετάρτη βράδυ στην Αναξαγόρα, κοντά στην Ομόνοια. Κορίτσια με πουά φορέματα και κορδέλες στα μαλλιά, αγόρια με φαβορίτες και κοκάλινα γυαλιά μαζεύονται από τις 9 στο "Ρομάντσο" - το κτίριο που κάποτε στέγαζε τα γραφεία του ομώνυμου θρυλικού περιοδικού. Οι Athens Boogie κάνουν reunion party: μέλη, μαθητές και φίλοι της χορευτικής ομάδας συναντιούνται για να χορέψουν swing και rock 'n' roll όλο το βράδυ. Από τα ηχεία ακούγονται μουσικές του '40 και του '50. Πριν καν τελειώσουν το πρώτο ποτό, τα ζευγάρια έχουν αρχίσει τις φιγούρες.

Τι είναι αυτό που τραβάει τον κόσμο στον swing και rock 'n' roll χορό; Σίγουρα συμβάλλει το γεγονός ότι το να μάθει κανείς τα βασικά είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαίνεται: «Μετά από ένα μήνα μαθημάτων, οποιοσδήποτε μπορεί να χορεύει κανονικότατα σε parties», μας εξηγεί η Αναΐς Καρκάλη, που μαζί με την Εύη δημιούργησαν τον πυρήνα των Athens Boogie το 2012. 

Πολύ σημαντικότερο, όμως, είναι ότι «με το που αρχίσεις, κολλάς», όπως λέει ο Λουκάς. «Σε γεμίζει ενέργεια, σου φτιάχνει τη διάθεση- είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία!». 

Λίγες ημέρες αργότερα συναντάμε την Πέννυ Μπαλτατζή στο Black Duck Garden. Αρκετά από τα τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε με τους Penny & The Swingin' Cats κατέκτησαν τις ραδιοφωνικές playlists, που αγάπησαν σχεδόν αμέσως το σύγχρονο ελληνικό swing.  

«Πάντα ακούγαμε και χορεύαμε rock 'n' roll. Απλώς ξαφνικά περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να ασχολούνται με αυτό», μας λέει η Εύη Ακρίβου, ιδρυτικό μέλος των Athens Boogie και περιγράφει το πώς η swing «σκηνή» άνθισε και οργανώθηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια. 

Φωτογραφία: Θέμος Ρίζος

Ολοένα και περισσότερες χορευτικές ομάδες και μπάντες ανακαλύπτουν την αισθητική της περιόδου 1920 - 1950. Η Αθήνα ουσιαστικά ακολουθεί -ως συνήθως- με μια μικρή καθυστέρηση το παράδειγμα άλλων αμερικανικών και κυρίως ευρωπαϊκών πόλεων, όπου η αναγέννηση του swing είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Ο Λουκάς Καραβολανίδης δεν είχε σχέση με το χορό, αλλά ένα σχετικό αφιέρωμα στην τηλεόραση τον ώθησε να συμμετάσχει στα μαθήματα των Athens Boogie- τώρα δυσκολευόμαστε να τον «κλέψουμε» για λίγο από την πίστα. «Στην αρχή ασχολούνταν 10-15 άτομα», μας λέει, «αλλά πλέον στην Αθήνα υπάρχουν τουλάχιστον 500 ενεργοί χορευτές». 

Φωτογραφία: Θέμος Ρίζος


Οι μουσικοί που αναβίωσαν το είδος στην Ελλάδα δεν επηρεάστηκαν μόνο από τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις. «Πολύ πριν από εμάς, υπήρχαν άνθρωποι που άκουγαν swing και ενσωμάτωναν στοιχεία του στις δικιές τους μουσικές», εξηγεί η Πέννυ. «Υπάρχουν αντιστοιχίες μεταξύ των ρεμπέτικων τραγουδιών και του swing στον Μεσοπόλεμο -λαϊκές μουσικές και οι δύο. Αργότερα, αν ακούσεις τον Μανώλη Χιώτη στα πρώτα κομμάτια του, που έπαιζε κιθάρα, είναι σαν να ακούς τον Django! [σ.σ. Reinhardt]». 

Το swing (ξανα)κέρδισε την Αθήνα τα τελευταία χρόνια, στην καρδιά της κρίσης. Η Πέννυ πιστεύει ότι «ο κόσμος έφυγε από την περίοδο των λαϊκών τύπου "κλαίω χωρίς λόγο". Πλέον έχει πραγματικούς λόγους να κλάψει, αλλά δεν θέλει αυτό. Θέλει να λυτρωθεί, να χορέψει, να χοροπηδήσει, να επαναστατήσει - και το swing είναι επανάσταση.» 

Αυτές τις ημέρες η νεαρή τραγουδοποιός ετοιμάζει την καλοκαιρινή της περιοδεία με τον Πάνο Μουζουράκη, καθώς και ένα καινούριο, τελείως διαφορετικό τραγούδι με τους Burger Project -μας δίνει μια μικρή γεύση με το γιουκαλίλι της. Αλλά το swing είναι πάντα στην καρδιά της. Ισχύει το ίδιο και για το ελληνικό κοινό, που έχει την τάση να εγκαταλείπει τάσεις το ίδιο εύκολα και γρήγορα, όσο τις αγκαλιάζει; «Έχει να κάνει με την αισθητική και την αντίληψη του καθενός. Δεν ξέρω αν με πειράζει που το swing έχει γίνει ένα ακόμη "ρεύμα" αυτή τη στιγμή- το σίγουρο είναι ότι δεν θα το ξεχάσουν όλοι. Δουλειά του καλλιτέχνη είναι να πετάει το "μπαλάκι" στον κόσμο και όποιος θέλει να το ψάξει παραπάνω, το κάνει.» 

Πηγή: www.lifo.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου