Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Tα παρεξηγημένα hostel


Είναι γεγονός. Τελικά το καλοκαιράκι μας καταδέχτηκε.
Οι ζέστες έσφιξαν κι ήρθε η ώρα να το παραδεχτείς πως πιάνεις κι εσύ τον εαυτό σου να ονειρεύεται τις διακοπές με ανοιχτά τα μάτια. Σκέφτεσαι όλα τα σενάρια και τις εναλλακτικές.
Και αφού κατέληξες ότι στις πέντε μερούλες άδεια που έχεις θα φας όλα τα λεφτά που μάζεψες δουλεύοντας τα τελευταία 3 χρόνια- πόσα να ‘ναι; 500- 600€;- ταξιδεύοντας σε μια αγαπημένη χώρα του εξωτερικού, άρχισες να ψάχνεσαι για το πού θα μείνεις.
Έψαξες σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της πόλης, ακόμη κι αυτά που είναι εκτός κέντρου και για τα περισσότερα θέλεις μια χήνα να σου γεννήσει χρυσά αυγά, γιατί οι οικονομίες σου δε φτάνουν ούτε για ζήτω.
Για στάσου όμως. Για hostel κοίταξες;
Ξέρω, ξέρω. Το μυαλό σου πήγε κατευθείαν στην ομώνυμη ταινία και πώς να μην πάει αφού τα hostels δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα και οι περισσότεροι είχαμε την πρώτη επαφή μας με την νοοτροπία τους μέσω της εν λόγω ταινίας;
Μη φρικάρεις, όμως. Η ταινία είναι ταινία και δε σου λέω ότι δεν παίζει τέτοια περίπτωση κι εδώ είμαστε για να μάθεις τους λόγους που ο μισός πλανήτης ψηφίζει hostel δαγκωτό.
Υπάρχουν hostels ανά τον κόσμο που είναι πάρα πολύ όμορφα, μοντέρνα και καλοστημένα και εκτός των δωματίων διαθέτουν και κοινόχρηστους χώρους στους οποίους οι ένοικοι μπορούν να χαλαρώνουν και να μοιράζονται τις ιστορίες τους.
Άλλωστε, εκείνοι που προτιμούν τα hostels για τη διαμονή τους είναι συνήθως άτομα που ταξιδεύουν πολύ κι έτσι θα έχουν πολλά να σου διηγηθούν αν αποφασίσεις να μοιραστείς μια μπίρα μαζί τους.
Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, ταξιδεύουν μόνοι και έτσι ψοφάνε για κουβεντούλα και τσάρκες. Επιπλέον, σε κάποιες χώρες τα hostels ανήκουν σε κοινότητες και υπάρχουν άτομα που ασχολούνται με την ξενάγηση των ταξιδιωτών στην πόλη και συνήθως το κάνουν με πολύ όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο.
Κι αφού έχεις γνωριστεί με περισσότερο κόσμο, το βράδυ δίνετε όλοι μαζί ραντεβού για μια «pub crawl». Κοινώς, παίρνετε τα μπαράκια σβάρνα, πίνετε και χορεύετε και συσφίγγονται οι σχέσεις. Κι έτσι πριν ξημερώσει η νέα μέρα έχεις βρεθεί με ένα μάτσο νέους φίλους με τους οποίους δίνετε ραντεβού για του χρόνου σε κάποια άλλη χώρα για νέα γούστα και νέες περιπέτειες.
Βέβαια, κάπου εδώ είναι που εγείρονται συνήθως οι ερωτήσεις περί κοινού μπάνιου, κατσαρίδων και... άκυρων συγκατοίκων.Το κοινό μπάνιο δεν είναι κάτι τόσο τραγικό. Θα προμηθευτείς απλώς αντισηπτικό και θα είσαι μια χαρά. Πώς τα καταφέρνουν τόσοι φοιτητές που μένουν στις εστίες; Εσύ γιατί να μην τα καταφέρεις;
Όσο για τα άλλα δυο ζητήματα, αυτά καλώς ή κακώς εμπίπτουν στην κατηγορία «άγνωστο» και χρειάζονται έρευνα.
Όσον αφορά στην καθαριότητα και στις εγκαταστάσεις δεν έχεις παρά να ψάξεις καλά και να βρεις ένα όμορφο hostel με καλές κριτικές. Οι κριτικές όσων επισκέφθηκαν το hostel στο παρελθόν είναι σίγουρα αληθείς γιατί θέλουν να πληροφορούν σωστά τους επόμενους ταξιδιώτες που θα το επιλέξουν για τη διαμονή τους.
Τώρα, αν το δωμάτιο τύχει να το μοιραστείς με κανέναν μουρτζούφλη ή αμίλητο, μη σκας. Ίσως είναι και καλύτερα έτσι.
Ο καθένας θα κοιτάει την δουλειά του, χωρίς να προσπαθείτε μάταια να επικοινωνήσετε. Αν πάλι ο άλλος είναι μπελάς, κάθισέ τον κάτω και μίλησέ του. Είμαι σίγουρη πως θα τα βρείτε.
Εάν πάλι όχι, μπορείς να ζητήσεις από τη ρεσεψιόν να να σε μεταφέρουν σε κάποιο άλλο δωμάτιο.
Γενικά, όμως, είναι άγραφος νόμος πως αν είσαι ταξιδιώτης που προτιμάει τα hostels, πρέπει να σέβεσαι τους συγκατοίκους σου, όπως θα ήθελες εκείνοι να σέβονται εσένα.
Εγώ το δοκίμασα και δε μετάνιωσα. Εσύ θα χάσεις την ευκαιρία;
Υ.Γ. Στα hostels δε διαμένουν μόνο άτομα νεαρής ηλικίας. Προσωπικά έχω συναντήσει άτομα κάθε ηλικίας και πιστέψτε με, έμοιαζαν πιο ανέμελοι από ότι αν θα έμεναν σε ξενοδοχείο. Μπορεί τα hostels να μην είχαν τις ίδιες ανέσεις, πρόσφεραν, όμως, μια πιο ανοιχτόμυαλη και ελεύθερη εμπειρία.
Αναζητήστε το hostel που σας ταιριάζει στο http://www.hostelworld.com/ 
Πρώτη δημοσίευση: www.mindthetrap.gr




2 σχόλια:

  1. μεγεια το ανανεωμενο μπλοκ! πολυ ομορφο!
    ωραιο θεμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ κουκλίτσα μου! Έχει δουλίτσα ακόμη. :)
      Όσο για το θέμα, τα ταξιδιωτικά με εμπνέουν!

      Διαγραφή